dissabte, 16 de maig del 2009

Sri Lanka, un conflicte oblidat



Tenim pocs referents de Sri Lanka.
Sabríem localitzar aquest país en un mapa? Sabríem dir alguna cosa, de Sri Lanka? Sembla que a aquesta illa, per la seva forma, li diuen la "llàgrima de l'Índia". Sembla que ha rebut diversos noms al llarg de la història. Potser el referent colonial britànic és el més conegut, en forma de te. El famós "te de Ceilan".

Què en sabem de Sri Lanka? Poc. Molt poc. No apareix a la premsa habitualment, com tants d'altres conflictes que passen desapercebuts. Com tantes coses importants que no són ressaltades per la premsa, mentre les primeres planes es dediquen a coses més banals, i hipnòtiques, catàrquiques, com les victòries d'un equip de futbol (demà diumenge serà el cas... perquè en aquests instants estic sentint els petards esclatar).

Dedicar un titular (ja no diguem una primera plana) al drama de Sri Lanka no deu ser rendible. Al cap i a la fi és una illa de 20 milions d'habitants del tercer món, situada ves a saber on...

I també és una illa que porta 20 anys en guerra civil, una illa on els seus governants violen repetidament els drets humans, una illa on els seus infants són sistemàticament convertits en nens soldat...

Però això, tot això, no deu ser noticiable. No gaire. Ara, els darrers dies, una mica, una miqueta.

Per què hi té tan poc relleu a la premsa? No serà que deu ser un país pobre, imagino que sense grans fonts de riquesa (és a dir sense petroli)? Què se'ls ha perdut als països occidentals allà? Que s'esbatussin i si moren uns quants desgraciats, posem per cas 50.000, no passa res. I no ens atabaleu, que aquí, a occident, estem molt i molt preocupats per l'evolució de la "grip nova", no fos cas que fem un esternut i esdevingui pandèmia. Ah! I pel Barça, pel Barça també estem molt preocupats.

Aquesta és una mostra del món on vivim. La part del món que caldria canviar. Ara, veus tímides sembla que comencen a parlar-ne, però durant molt de temps aquest ha estat un (un de tants) conflicte oblidat. Després de llegir aquesta anàlisi sobre el conflicte de Sri Lanka, feu un passeig pel web de l'Institut de Drets Humans de Catalunya. Jo ho faré. Potser podré aprendre alguna coseta de profit.

Foto: AP

5 comentaris:

  1. en vaig parlar fa uns dies Eulalia. Sri Lanka forma part de les guerres oblidades, les que ens agafen lluny d'aquí i els seus morts són de tercera, com els gairebé cent nenes morts l'altre dia que varen donar lloc al meu comentari.

    ResponElimina
  2. Em va passar desapercebut totalment el teu post sobre el tema.
    Ara l'he anat a buscar.
    Veig que coincidim en no poques coses!

    ResponElimina
  3. El mal de la informació en el nostre primer fantàstic i supercalifragilísticespiralidós món és que els medis parlen d'allò que els subministren les agències de notícies. La majoria no tenen capacitat i/o voluntat econòmica d'enviar reporters a tot el món. Per tant "cherchez la femme" o, dit d'una altra manera, busquem qui controla les agències de notícies i sabrem, d'una vegada per totes, perquè es parla d'uns temes i no d'uns altres. I, també, perquè es parla molt de temes locals: perquè són més barats de cobrir i venen més.

    ResponElimina
  4. Els conflictes que s'eternitzen no interesen i deixen de ser notícia.
    De guerres i conflictes oblidats n'hi ha uns quants però pateixen el síndrome de la desinformació. Sembla que el que no surt als mitjans no existeix.
    Avui mateix he escoltat la notícia de la fi del conflicte a Sri Lanka. Els guerrers tàmils s'han donat per vençuts i han decidit obrir-se camí a la retirada per no fer més mal a la població civil: 70.000 morts comptabilitzats. Una guerra que durava un quart de segle.
    Una de les darreres entrades que vaig penjar en el meu blog fou un breu retrat de la líder opositora birmana Aung San Suu Kyi. Un dia van donar la notícia que la seva salut havia empitjorat i que l'havien empresonat a Rangun pendent d'un judici.
    I el dia després què?
    Moltes notícies no tenen dia després o bé perquè no interesen o bé perquè les condicions dels mitjans de comunicació d'aquests països són tan precàries que la poca informació que es pot obtenir arriba amb comptagotes.
    En un món dominat pels mitjans i les xarxes d'informació, curiosament, vivim molts cops enmig de la desinformació.
    Exemples de desinformació:
    Algú sap realment a quins acords es van arribar en la darrera cimera hispano-francesa? La gent recorda més el cul de la Bruni i la Leti que els acords en sí.
    Eleccins europees 7J. Algú sap quines coal·licions, partits i al·lianses hi hauran? Sabem realment quins propòsits i programes presenten?
    Si parlem de desinformació la llista pot ser llarga i quan es tracta de països amb conflictes que s'han eternitzat encara ho són més.

    ResponElimina
  5. Gran merder per Gaza... plenament justificat. Jo vaig anar a la conflictiva mani... tot i reconèixer també el dret a l'existència de l'estat d'Israel.

    Però, qui convoca manis contra el que està passant a Sri Lanka?

    Sempre hi ha, com a mínim, dues vares de mesurar, en aquests temes...

    ResponElimina

Related Posts with Thumbnails