dilluns, 2 de maig del 2011

La plantofada: Ossama Bin Laden

Fotografia del llibre Deconstruint Ossama. La veritat sobre el cas Manbaa Mokfh, treta del Piscolabis & Librorum

Assisteixo perplexa a l'allau de notícies que va caient sobre la mort de Bin Laden. Com si m'haguessin donat una plantofada. Tot plegat dispersa un tuf de fenonen paranormal, de cosa extraordinària. Crideu l'Iker Giménez, qui té tirada per aquestes coses, i ja va veure la importància de la notícia de la desaparició de l'astronauta Ivan Istoichnikov de l'Sputnik.

Assisteixo perplexa, perquè el muntatge sembla talment extret d'una exposició de Joan Fontcuberta. Vista la l'evolució de la notícia de la mort, hom diria que la va encertar de ple i que el personatge contra qui Occident va llençar tota les armes de cavalleria, no ha existit mai. 

L'anunci del fet, el cos llençat al mar, la desagradable fotografia matussserament trucada... em sembla que la meva realitat s'ha tornat molt peruchiana. 


Crec que m'allitaré una estona. O em pessigaré, per veure si desperto.

18 comentaris:

  1. suposo que em vist mases pel·lícules per creurens res i al millor aquest cop es veritat, però ningú s'ho creurà. Una sèrie de circumstàncies fan que sembli increible: la foto trucada, el desfer-se del cos perquè al ser musulmà es té que enterra abans de 24 hores i com no volen que la gent peregrini fins la seva tomba el llencen al mar. Qui sap? tot em recorda la mort del Che a Bolivia, exhibint el seu cap en una foto per part dels seus botxins...

    ResponElimina
  2. Matar Bin Laden és com tancar un Mc Donalds, queden 7099 franquicies més al món.

    ResponElimina
  3. Vivim en una realitat virtual? o és la virtualitat la que ens ajuda a descobrir la realitat? Tens raó que recorda una mica el Che, peròl lavors encara no existia el photoshop.

    L'altre tema, més greu que la manipulació de les imatges és la vulneració dels drets humans. No tenia dreta a un judici? Ho ha tractat en Joan del Cops de Ploma I la justícia internacional, per a què serveix?

    ResponElimina
  4. Teniu raó els dos, però el missatge ha sigut "Pots córrer, però no et podràs amagar". God Bless America ;-)

    ResponElimina
  5. Puigcarbó ara vaig a llegir el teu apunt, que veig que també tractes el tema..
    Sí, és clar que en queden més, però jo parlava de "realitat virtual": amb tantes imatgges falses i històries obscures, gairebé ens creurem que vivim dins d'una pel·lícula.

    ResponElimina
  6. Alyebard Doncs jo dec viure en una altra galàxia, perquè el missatge que m'ha arribat és que tot és fals i que les notícies s'assemblen cada cop més a la ficció. He pensat tot enl matí en Joan Fontcuberta, sincerament.

    ResponElimina
  7. S’ha perdut el sentit de l’ètica més elemental. Aquests darrers dies sembla que ens haguem tornat boixos! Vam començar amb un casament farsant seguit per milers de ciutadans hipnotitzats. Vam seguir amb una altra farsa muntada per l’Església i seguida aquesta vegada per milions de ciutadans amb el mateix estat d’hipnosi que els del casament. I per acabar (de moment) ens munten una altra farsa amb la historia d’en Bin Laden en pla “Apocalypse now”. Aquesta vegada seguida per milers de milions de persones (els afectes especials tenen un quota alta de pantalla). La cosa va “in crescendo” en quan a participació. La propera pot ser grossa.
    Total, que l’espècie humana que va començar amb un prometedor “Homo Sapiens” va camí de convertir-se en un “Homo Vulgaris”.
    Un udol.

    ResponElimina
  8. En fi, una vergonya que una Democràcia prefereixi assassinar un pròfug que jutjar-lo.

    I per una altra banda em de tornar a felicitar a en Fontcuberta per la seva intuïció. D'això se'n diu ser un artista de dalt a baix!

    ResponElimina
  9. Eulàlia,

    A mi també em sembla tot plegat molt poc versemblant, com si fos un muntatge, una farsa. Però, sí és cert, lamento que aquest home no hagi estat jutjat.

    ResponElimina
  10. jo sempre havia sospitat que era un holograma!

    ResponElimina
  11. Llop, abans de posar-me a escriure sobre el Bin Laden havia començat un post en la línia del que tu apuntes. La bogeria que ens anvolta, Més tard el publicaré.

    ResponElimina
  12. Galderich, una de les coses que més em deixa estabornida de tot aquest afer és que els mitjans, diguem-ne, "tradicionals" no qüestionen ni mica "l'acció" dels Estats Units. Encara duc la boca oberta pel titular d'un article d'opinió de Michel Wieviorka publicat avui a "La vanguardia": Soplan vientos de democracia. Tot i que potser diu algunes coses amb les quals hi pugui estar d'acord el titular m'ha sobtat i molt. De quina democràcia parlem? de la que es dedica a assassinar sense judicis?

    I sí, Fontcuberta hauria de rebre una forta obació.

    ResponElimina
  13. maite mas, bentornada! imagino que encara que sembliun muntatge no ho deu ser i avui som una mica menys demòcrates que ahir. En realitat tan si és un muntatge com si no, avui som menys demòcrates que ahir. No em podia creure el missatge del Bn Ki-Moon sense ni un esment solapat de "hauria estat preferible que..." res, el missage era "quin gran dia avui". Jo no nego que aquest home fos culpable de grans atrocitats, però l'assassinat sense judici converteix en terroristes al qui l'executen.

    ResponElimina
  14. Elfreelang, holograma o no, la manera com l'han fet desaparèixer és una mala notícia.

    Fa una estona he trobat, per fi, una veu als diaris tradicionals que en diu alguna cosa: Jordi Armadans, director de la Fundació per la Pau, a l'Ara. No l'enllaço, perquè no està complet.

    ResponElimina
  15. Al final resultarà que tot plegat només era un moviment per aconseguir mantenir en el poder el representant dels lobbys que tenen més força. I, tots plegats, vinga combregar amb rodes de molí, no entenc com ens les empassem tan fàcilment, amb la matusseria que ho fan.

    ResponElimina
  16. Coincideixo amb tu Eulàlia: amb totes les noticies sortides a arrel de l'assassinat de Bin Laden més inversemblat, encara, sembla tot plegat. Fa l'efecte de ser una novel·leta per entregues...

    En qualsevol cas, també em sembla molt trist i vergonyós que un país anunciï orgullós que ha assassinat una persona.

    ResponElimina
  17. Clidice, potser no ens les acabem d'empassar les rodes de molí. Però tampoc no sabem com fer-les moldre. Estem en allò que diuen un atzucac?

    ResponElimina
  18. Lalu... i també que la resta de països (i la ONU!)se'n congratuli satisfeta.

    ResponElimina

Related Posts with Thumbnails