dimecres, 26 de maig del 2010

La capsa de fotografies

Trobo la capsa de fotografies antigues a casa: no és de llauna ni va contenir mai galetes. No hi ha lletres que puguin fer deduir l'ús primigeni, però per la qualitat del cartró gris perla, hom diria que va contenir una camisa de vestir, d'aquelles per lluir en una gran ocasió: un casament, un bateig, una comunió. Allà als seixanta.



Dins, trobo grupets de fotografies lligades amb gomes, que semblen seguir un criteri cronològic aproximat. El pare va tenir una època de fotògraf aficionat, la qual es va aturar el dia que als Encants va trobar llençades piles i piles:



- Així és com acaben els records. Per mi són alguna cosa, però pels qui venen al darrere, no.

Qui sap si les veu com un moment efímer de la seva existència. Potser li recorden una olor, la farigola d'aquell dia assolellat. O la mirada que li va fer la Maria just abans de prémer el disparador i que no va quedar reflectida a la fotografia.

Remeno la capsa i, sota les piles, en trobo una feta per un fotògraf, més antiga que les altres, una ampliació. Tres nens vestits de gala en el dia de la seva primera comunió. Reconec el pare i els seus cosins, el Peret i la Rosa, tots tres amb posat seriós, sense mirar la càmera.

Darrera la fotografia, encartats pet tal que no es perdin, em trobo una sorpresa.



Em torno a mirar la fotografia.

M'imagino l'àvia, modista, fent els vestits. M'imagino com els deuria costar aconseguir el fotògraf, què li deurien donar a canvi, patates, llegums? I al capellà.

Per res del món llençaria ni vendria unes fotografies com aquestes.

Em parlen una mica de qui sóc, d'on vinc i com he arribat a ser qui sóc.


Reconec que aquest és material sensible per als col·leccionistes Galderich i Leblansky, però, ho sento, no està en venda.
Agraeixo a l'Ernesto Niebla una de les fotografies, perquè li he manlevat.

6 comentaris:

  1. Aquestes participacions de comunió de l'any 1939 són de les comunions massives que es van fer de la canalla que durant la guerra no ho va fer per raons òbvies i d'aquells que els seus pares no volien que les fessin i que els van obligar a l'escola, de capellans, of course!

    No tot ha de ser carn de Galeria d'Imatges. Malgrat tot, la Galeria d'Imatges també compta amb dissenys que ens motiven... o no, com el d'avui!

    ResponElimina
  2. m'has fet buscar la meva capsa de fotografies velles, te n'has adonat que fa una olor especial?

    ResponElimina
  3. Últimament en Lluís i tu esteu fent uns posts carregats de melangia, però d'una bellesa i tendresa brutals; francament m'agraden molt!
    Interesant frase: "per a mi són alguna cosa però pels qui venen al darrera no"
    No saps com he agraït més d'un cop trobar velles/belles fotografies, postals, objectes i fins i tot diaris personals. Hi ha records que no s'han de vendre per res del món.
    Perquè com molt bé dius: parlen una mica de qui som i d'on venim.
    Qui ho sap: potser els nostres blogs seran en el futur com aquestes velles capses de fotografies i algún dels nostres fills, nets o parents trobarà fent una cerca per la xarxa un blog amb un disseny antiquat on hi trobarà el que escrivien i pensaven els seus avis que en el fons serem nosaltres en el futur.

    ResponElimina
  4. a casa en tenim dues de capses, de sabates, (res de pots de Birba metàl·lics), curulles de fotos sense cap ordre, sovint quan venen les nenes els hi agrada molt mirar-se-les. En canvi a mi no m'agrada gens, em produeix molta melangia.

    ResponElimina
  5. A casa qui guarde les fotografies dels avantpassats és la meva germana. A mi me passa les que no vol, així tinc recordatoris de la primera comunió dels anys 24 que ningú sap de quina família són... , en la qual cosa m'he dedicat a guardar coses inútils.
    Després com tot , anirà a parar als "buidadors de pisos" .
    Gràcies per la referència

    ResponElimina
  6. Нey thеre! І realіze thiѕ is sort of
    off-topic howeveг І haԁ to asκ.
    Does operatіng a well-establisheԁ website ѕuch аs yours require a lot οf
    wоrk? I'm completely new to writing a blog however I do write in my diary daily. I'd like tο stагt a
    blοg ѕo I cаn easily shaгe my perѕonal еxperiеnce anԁ feelings online.

    Please let me know іf you have any κind
    of recommеndations or tips foг
    brаnd new aspiring blog oωneгs. Apprеciate it!


    Ηeгe is my web-site :: wikivegan.org
    my website: planetside 2

    ResponElimina

Related Posts with Thumbnails