dimarts, 11 de gener del 2011

Expressions catòliques (4): més net que una patena.


Som on som i venim d'on venim. En els 2000 anys -i escaig- que dura el catolicisme, el llenguatge s'ha anat impregnant d'expressions catòtiques de les quals gairebé ni en recordem l'origen.

Ara fa uns mesos vaig iniciar una sèrie de posts sobre aquestes expressions. Després, els fums del botafumeiru plens d'ensens van esborrar la intenció de continuar-la...

Fa ben poc vaig descobrir el significat de la paraula patena. Aquest plateret que el capellà frega amb fruïció, lluent que enlluerna... Veient-li tanta dedicació es diria que el capellà pensa a posar un ciri a la verge.

Em sembla que m'acabo de guanyar un raconet calentó a la vora de Lucifer. Que no pateixi, si cal, buscarem una colla per tal que les calderes quedin netes com una patena.

Ai, ves que no m'expulsin de l'infern, ara també. On aniré? Als llimbs?

30 comentaris:

  1. Tranquil·la, si l'infern és el racó de vici i perversió que cal defugir de totes totes segons aquells de la sotana, jo m'hi apunto. Vindrà a ser una mica com això.
    En canvi, un paradís amb quatre arreplegats flagelant-se i quatre penedits jugant a les dames pot ser d'un avorriment mortal. Com per passar-hi l'eternitat. Ui, no.

    ResponElimina
  2. M'encanta consultar l'Alcober-Moll, sempre afegeix sentits inèdits... De patena en diu fins a catorze, i el darrer és insuperable:
    14. fig. Taca de greix o d'excrement en el vestit (Mall., Men.).

    ResponElimina
  3. ai aquestes que no heu estat escolanes ;) i, per cert, els llimbs em sembla que els va "eliminar" l'anterior papa, o sigui que val més que et quedis a l'infern :)

    ResponElimina
  4. Joan, ui, no. Però si et fan fora de l'infern perquè se t'escapi una d'aquestes expressions... on t'envien? Dalt?

    ResponElimina
  5. Boníssim, Girbén. Ara convindras amb mi que la 13 tampoc no està gens malament:
    fig. Cap pelat, calba (Griera Tr.).

    ResponElimina
  6. Clidice: aquí se'm nota la meva educació laica, la meva catequesi descafeinada i la poca pràctica doctrinal...

    Van eliminar els llimbs? ostres! com se'm podia passar una notícia com aquesta!?

    ResponElimina
  7. Alcover... el C-V-B és l'Alcover-Moll

    ResponElimina
  8. intenta treure la festa de nadal i veuràs si no som catòlics...

    ResponElimina
  9. Tal com netejen la patena i amb la delectació que ho fan, no se quin ciri deuen voler posar-li a la Verge. Apali, de la mà cap l'infern. Advocats, blocaires i procuradors a l'infern de tres en tres.

    ResponElimina
  10. Aris, Ah! però la festa de nadal és catòlica? No en tenia ni idea, tu. I jo que em pensava que era una festa comercial i prou... Vaig ben despistada, avui ;P

    ResponElimina
  11. Puigcarbó, "aquell" ciri que t'estàs imaginant, sí.

    Ens veiem bloguejant per les calderes de Pere Botero!

    ResponElimina
  12. Eulàlia,

    Mantenir la patena com una patena és encara feina de les mongetes. Això de netejar, emmidonar i planxar tota la roba de la litúrgia de moment no és feina per a homes. Puc venir amb vosaltres a l'infern? Ens ho passarem bé.

    ResponElimina
  13. maite mas sí, ens ho van demostrar a la sagrada família, em sembla. Tot i que tinc la imatge borrosa d'algun cop que m'he trobat dins d'una església quan feien missa on m'apareix el capellà fregant amb fruïció la patena...estic delirant?

    Espero que l'infern sigui prou gran. Serà una festassa!

    ResponElimina
  14. De fet, en Lucifer i en Pere Botero s’hauran d’espavilar per crear el negociat de blogaires irreverents, doncs si segueixen el ritme evolutiu de l’ECAR, encara deuen estar entretinguts amb en Galileu Galilei. Quan l’hagin creat, ja ens hi veurem tots!.

    ResponElimina
  15. el ciri ben eixerit ben dret i ben clavat deu pensar la mongeta

    ResponElimina
  16. làlia, qué tontita que te hicieron

    ResponElimina
  17. Haurem de començar a planejar la primera trobada blocaire a l'infern. Ui! Que es vagin preparant! Que tremoli l'infern, que venim!

    ResponElimina
  18. Alberich, poc interessada com estic en les coses de l'ecclesia fa cosa d'un any em vaig assabentar que "encara" tenia una llista de llibres "prohibits". Em va sorprendre, però només a mitges. El seu ritme és efectivametn leeeeeent.

    Si a l'avern són més ràpidets, és un argument més per anar-hi de pet. Com a mínim tindran internet per seguir bloguejant (o el que s'estili, quan criem malves).

    ResponElimina
  19. anonim, ai, les mongetes! ves a saber què pensen! A mi l'expressió de posar un ciri a la verge em va semblar del tot sexual, però no sé si sóc massa blasfema. (Bé, ho sóc del tot, vaja...)

    ResponElimina
  20. Anònim. ¡Que razón tienes! Llegué tarde al reparto de neuronas, que le vamos a hacer. Con lo que tengo hago lo que puedo. Y dicen por ahí que quien hace lo que puede no está obligado a más...

    ResponElimina
  21. DooMMasteR, em sembla més complicadeta d'organitzar que no pas la de Berlin... Però farem el que podrem!
    Que tremoli, que tremoli!

    ResponElimina
  22. Fa anys i panys que vaig comprovant la bondat d'una màxima de l'André Malraux: "Acaricieu alguna cosa rodona i esdevindrà viciós". Suposo que el delit per la patena és un dels seus vicis.

    ResponElimina
  23. La patena no la netegen les monges! La neteja el mateix capellà amb el purificador, que és un drap que, a la missa, serveix per a netejar el calze i la patena després de les ablucions i per a eixugar-se els llavis i els dits després de la comunió.

    ResponElimina
  24. Anònim, gràcies per l'aclariment. Jo tenia una mica aquesta imatge: la del mossen netejant i abrillantant la patena, però el comentari de la maite em va fer dubtar. Les monjes van netejar l'altar, si no m'erro?

    ResponElimina
  25. Nota al marge dirigida als anònims:
    Tan us costa posar un nom? això de dirigir-me a vosalres coma "anònim" em fa sentir una mica incòmoda, la veritat. És com parlar amb un fantasma.

    ResponElimina
  26. Eulàlia, fa poc vas escriure un apunt en què deies que t'agradava que hi hagués comentaris en un blog, que reclamaves llibertat d'expressió. Doncs, bé, accepta que els anònims no vulguem dir el nom... Te'n podria dir un, però no seria el meu, seria fals. Al capdavall el meu nom no té cap importància. Ni si sóc home o dona. L'important és el comentari, no? A tu t'agraden els comentaris, oi? Doncs, tan se val... L'important és que ens expressem lliurement encara que sigui anònimament. I t'assseguro que no som fantasmes, som gent de carn i ossos.

    ResponElimina
  27. M'agraden els comentaris, però no necessàriament que siguin anònims. Jo deixo els comentaris sense paraula de pas, oberts i no els "aprovo" ni res. Això no vol dir que comparteixi els que us amagueu darrere aquesta màscara de l'anonimat, que a mi em sembla absurda i infantil. Si volgués censurar, tinc mitjans per fer-ho. No ho faré. No és el meu tarannà. Però puc dir perfectament que no m'agraden els comentaris anònims. Només faltaria.

    ResponElimina
  28. Ei! Trobada blocaire a l'infern? On m'haig d'apuntar? A més, jo puc portar carxofes per torrar, o el que vingui de gust.

    ResponElimina
  29. Leb, però tu no portaves una paella???

    ResponElimina

Related Posts with Thumbnails