dilluns, 30 de novembre del 2009

El pastís de la mare



A ma mare li dec moltes coses... la més important és òbvia, així que ni l'esmento. Li'n dec tantes, que mai podria posar-les en cap llista. Segur que m'en deixava alguna. Una, potser banal si ho mires detingudament, és una recepta per fer pastissos. Li surten uns pastissos deliciosos. La seva recepta de pa de pessic és simple i no sé pas li la va aprendre de petita, a la seva Andalusia natal, o si va ser ja a Barcelona, fent de cuinera a una casa de Sarrià...

No calen balances. Les mesures són fetes a ull. En uns temps en què tot ho mil·limetrem, mesurem, calculem, on necessitem tota mena d'estris per prendre mides i pesos, s'agraeix poder comptar amb una recepta feta a ull.

Tan sols ens cal un poc de sentit comú, els ingredients i un forn a 180º (abans, es coïa en un forn de llenya, i per tant els graus també eren relatius...).

Recepta de pastís d'aniversari

INGREDIENTS:
Per a unes 6 persones (nombre també aproximat, en funció de la gana de cadascú):
6 ous
6 cullerades de farina
6 cullerades de sucre
1/2 got de llet
una culleradeta de vainilla (o sucre amb gust de vainilla), o bé ratllem pell d'una llimona
un sobret de llevat químic (abans segur que emprava llevat de forner, però en fi...)

Estris: 2 o 3 bols. Un motlle pel pastís. Llengües. Un "minipimer" per batre les clares si teniu l'estri que serveix per batre-les. Si el teniu, la veritat és que uns farà més fàcil la vida, si no, haureu d'exercitar una mica la musculatura...
paper de cuinar (paper d'estrassa) per posar a la base del bol, paper que untarem amb mantega o oli

Altres ingredients per a decorar el pastís: melmelada per farcir-lo, xocolata de cobertura per a decorar-lo, ametlles trossejades a forma de crocant...

Com fer-lo:
D'entrada, enceneu el forn a 180º, per tal que es vagi escalfant.
Separeu les clares dels rovells, en dos bols diferents. Afegiu el sucre als rovells, remeneu fins que es desfaci el sucre, afegiu la llet, la vainilla, la pell de llimona ratllada. Remeneu fins que quedi homogeni. Afegiu la farina i el llevat, i remeneu fins que torni a quedar homogeni.
Ara us ocupeu del bol de les clares i les bateu fin a punt de neu.
Quan ja estigui poseu les clares batudes a l'altre bol ho barregeu curosament amb la llengua (Aclariment: no és la vostra llengua, ep! és aquest estri de plàstic o de goma tan típic dels pastissers...)

Quan ja el tingueu remenat, el poseu al motlle, el qual prèviament haureu cobert amb el paper i l'haureu untat amb la mantega o l'oli...

Cap el forn una mitja hora i ja estarà. Per assegurar que està cuit, podeu punxar-lo amb un escuradents llarg, d'aquells que s'utilitzen per fer broquetes. Si surt net, ja està.

Deixeu-lo refredar dins del forn. I un cop fred decoreu el pastís com més us plagui, el podeu obrir i farcir-lo de melmelada, emborratxar-lo amb algun licor, recobrir-lo de cobertura de xocolata... poseu-li imaginació!

I és així, més o menys, com fa els pastissos ma mare.


Aquest pastís de la mare, en concret, és per en Lluís. Fet virtualment amb molt de "carinyu". Pels 45, salut!
I felicitats per la nova arrugueta i el cabell blanc...



Foto: A30_Tsitika

9 comentaris:

  1. Per desgràcia meva, però per sort per a ella, el fort de ma mare no va ser mai la cuina ni els pastissos. No vol dir que no cuini amb amor, simplement que no li agrada embolicar-se massa i trobo sincerament que fa bé.
    De tota manera això no hi té res a veure. Agraeixo el regal infinitament, de veritat.

    ResponElimina
  2. Post comentari: de vegades penso que l'aniversari s'hauria de felicitar a la mare que va parir i no al fill parit. En el meu cas, sorgit per cesàrea, no acabo de veure el meu mèrit.

    ResponElimina
  3. Mira, com a mare, et dono la raó.
    Se m'acaba d'acudir una cosa....: fas el pastís seguint la recepta i després i li portes a ta mare ;)

    ResponElimina
  4. Ah! i la felicites de part meva, és clar!

    ResponElimina
  5. Una mica rocambolesca la solució però en fi, divertida...

    ResponElimina
  6. molt adequada :) felicitats a ta mare Lluís! i a la teva també Eulàlia, fa molt bona pinta :)

    ResponElimina
  7. Eulàlia, felicitats a la Maria, pel pastís i també per l'aniversari, que va ser fa gairebé un mes. M'equivoco? Encara me'n recordo. Fes-li un petó de part meva.

    ResponElimina
  8. Afegeixo la meva espelma a aquest pastís tant bo. Per molts anys, Lluís !

    ResponElimina

Related Posts with Thumbnails