dimarts, 22 de juny del 2010

Plantilles




Per aquí Riell Bulevard constantment anem fent proves, provetes provatures, amb més o menys fortuna. Ens anem plantejant qüestions sobre les tècniques, el format, el futur dels blogs, la seva vigència. Ens qüestionem coses, per mirar de treure el màxim de potencial creatiu d'aquest invent. Altres blogaires també ho fan, i, com deia la Clidice al seu àudiopost de fa uns dies, sembla una cosa intrínseca al mitjà.

En canvi, hem modificat molt poc l'aspecte del nostre blog. En algunes ocasions agosarades ens hem submergit en qüestions tècniques i ens hem atrevit a modificar algun punt de la plantilla html, però ha estat en comptades ocasions. La cosa fa un cert respecte, i se't pot desmuntar tot. Com tot en aquesta vida requereix dedicació, i el resultat no sempre té les recompenses a l'esforç que hi dediques. Afortunadament hi ha blogs pel món que es dediquen justament a explicar com pots aplicar tota mena de tècniques per personalitzar el blog.  Si algun dia em pregunto "Això, com ho puc fer?" visito Vagabundia, i sovint trobo la resposta.

Ara fa uns dies, blogger ha introduït un canvi en el disseny de les plantilles amb la intenció de fer més fàcil la vida al blogaire amateur. Quatre menús i ja la pots canviar. M'hi he passejat una mica. I d'entrada pot estar bé però hi ha alguna cosa que em fa tirar enrere. No m'agrada. És evident que obre la porta a fer algunes coses més fàcils. Però, de retruc, extremadament uniformatizadores.

De tota manera, quan visitem un blog ho fem per allò que ens aporta, pel seu contingut, i no pas pel seu continent. Ara bé, jo en tinc una excepció: és superior a mi. Ja em perdonareu, però no puc llegir blogs amb posts llargs, escrits en negatiu -lletra blanca sobre fons negre-.  Em cansen tant físicament que no puc. Creieu-me que m'agradaria seguir-vos (Galderich, artista...). Sé que em perdo molt i ho lamento. Sincerament.

9 comentaris:

  1. Jo, Eulàlia, me la vaig canviar discretament. Crec que les possibilitats no són tan uniformitzadores com dius, sobretot si jugues amb la pestanya d'avançat, que tampoc és gens complicada. El que passa és que els blocs més llegibles són els que eviten les coloraines, utilitzen una arial negre sobre fons clar i s'abstenen d'un excés de gadgets. Llavors sí que les possibilitats queden més limitades.

    Jo, de vosaltres, canviaria almenys la capçalera, la trobo massa clàssica pel vostre bloc (ep, no cal que hi poseu una foto d'en Lluís ;p)

    ResponElimina
  2. Allau,de fet els canvis que has fet tu em semblen subtils i no estan malament. Però vaig mirar també les opcions avançades i no m'acaba d'agradar. No m'agrada que les columnes hagin de tenir si vols no vols un ample fix, per exemple. Perquè no has de deixar que el contingut s'adapti a la pantalla que tingui l'usuari? Amb això i el que us dic del fons negre ja em podeu dir maniàtica de la usabilitat, ja...

    Respecte l'encapçalament potser tens raó.
    Sento que ens has posat una mena de deures per la revetlla, mira, ja m'agrada, enlloc dels petards i "la festa si no vols per força" ens dedicarem a fer sessions fotogràfiques...

    No espereu grans resultats.

    ResponElimina
  3. doncs jo ja he fet toooooota la passejada per les novetat i ... no m'he canviat res. Hi ha un no sé que de la lletra negra sobre blanc, que m'agrada, la sensació que les paraules estan surant en el no res. Penso que canviant la capçalera (també m'havia plantejat fer-la més estàndard, però vaig pensar que, al cap i a la fi, també és un apunt), ja n'hi ha hagut prou ^^

    I mira, el vostre encapçalament té un jeneséquaC que m'agrada, em recorda coses d'abans, de revistes escolars. :)

    ResponElimina
  4. Jo per la capçalera tan sols un dia vaig tenir una visió: imitar una matrícula kistch, d'aquelles que corren pels estats units amb el nom d'un artista o d'un magnat, estil Elvis. Una mica despintada i amb un esquitx de rovellat.

    ResponElimina
  5. Després d'haver posat el comentari a n'Allau, em ballava una frase al cap, un clàssic del disseny gràfic:

    "keep it simple, stupid"

    I em sembla que en realitat era era això el que volia dir en tot el post. He tornat a entrar al blog, me'l miro:
    Deixa'l simple, ximpleta.

    ResponElimina
  6. A mi també em costa de llegir, quan el fons és negre i les lletres (bé, clar, per força) clares.

    Pel que fa a aquesta nova eina, només l'he vist allà, mirant-me, com esperant que hi cliqui a sobre... cosa que de moment no he fet. Ja veurem quan m´hi posi...

    ResponElimina
  7. Eulàlia: les columnes no han de tenir si vols o no vols un ample fix. Jo, mantenint una plantilla vella, absolutament discriminada per blogger, he modificat l'amplada al meu gust. I l'artista Pisco també sap com fer-ho.

    ResponElimina
  8. Puigmalet, jo l'unic que he trobat amb la nova utilitat de gestinar les plantilles ha estat donar a les columnes una amplada fixa en pixels: jo puc triar aquest nombre de pixels "x". Però no puc fer-ho com a mida "relativa: un 80% de la pantalla per la columna del mig i un 20% pel menú de l'esquerra, per exemple. O jo no ho he trobat...

    ResponElimina
  9. En les plantilles velles (la meva ho és) no hi ha disponible aquesta nova utilitat (ni cap del nou dissenyador). Però es poden modificar els paràmetres de l'HTML, directament. A mi m'ho va explicar el Xavier Caballé i funciona. Escriu-me al correu i et dic com, si t'interessa.

    ResponElimina

Related Posts with Thumbnails