dijous, 29 de juliol del 2010

L'espectacle de la tortura


Fa uns anys vaig descobrir l'existència d'una espècie que desconeixia. Imagino que deuria ser en un d'aquells magnífics documentals de sobretaula que la 2 acostumava a programar. Els bonobos eren una espècie afable lliurada a les pràctiques sexuals de tota mena cosa que els feia poc violents, afables. En contraposició als ximpanzés, els quals són molt més proclius a la violència i a les disputes.  

Potser és el meu tarannà però sovint em sento més propera als bonobos que als ximpanzés. Em repugna la violència, quan hi ha una baralla em sento profundament afectada, els actes de sang em repugnen. Fins i tot em costa de veure una peli gore, que de tant exagerada fa riure... Si miro al meu voltant, però, em temo que la meva espècie té més en comú amb els ximpanzés que amb els bonobos, malauradament, i no cal que esmenti exemples de cap mena, tan sols mirar els telenotícies en trobarem un munt.

El parlament ahir em va donar una alegria, un motiu per poder explicar a les meves filles la bondat de l'espècie humana, enlloc de les seves mancances evidents i sovintejades. La prohibició de les corrides de toros no és sinó una bona notícia. Aquest espectacle sanguinari en què un animal és torturat fins a la mort no és sinó un espectacle violent i poc edificant. Una pràctica que hauria d'haver estat eradicada ara ja fa temps.

No em va sorprendre la defensa de la tradició per aquells que volen mantenir una festa tan salvatge.  Però la tradició no és un valor en sí mateix. Com tampoc no ho és la modernitat o el progrés. Podem mirar enrere: hem perdut grans coneixements per culpa de no preservar alguns valors tradicionals (a força de cremar les persones portadores d'aquest coneixement, com les bruixes), i també s'han mantingut grans aberracions, com ara la tradició de l'ablació. Així mateix, el progrés no és “en sí mateix” una gran cosa: potser hem avançat gràcies a l''ús del petroli, però el preu que n'estem pagant potser està essent massa gran.

Potser sí que m'han sorprès, o més aviat indignat, alguns argument puerils, tot i que molt bonics i “liberals”: prohibit prohibir. Molt maco i molt estúpid, ja em perdonareu. Si seguim aquest argument ja podríem abolir el codi penal i ja veuríem què dirien aquests afèrrims defensors del prohibit prohibir. “això són coses diferents"- potser dirien. Diferents, en què? Els ciutadans tenen drets i tenen obligacions. És obvi que hi ha prohibicions necessàries.

M'alegra que una iniciativa legislativa popular hagi pogut tirar endavant. No estic segura de si jo la vaig firmar en el seu moment. Si no ho vaig fer deu ser perquè no em deuria trobar la taula on poder estampar la meva firma. Les iniciatives legislatives populars són un mecanisme de molt difícil aplicació, per la complexitat que suposa, però és potser l'únic mecanisme que tenim per tal que una llei surti del poble. Tot i ser molt lluny de la democràcia directa que seria desitjable...

Prohibir les corrides s'hauria d'haver fet fa molt de temps. I el debat identitari, la nova lluita Catalunya-Espanya, que han volgut imposar em sembla estúpid i absurd. Una fanfarronada. I no hi entro. A les corrides es maltracten animals. No solament s'haurien de prohibir les corrides, sinó tota altra pràctica semblant.

Avui em sento una mica més persona. O més bonobo. Com preferiu. 

10 comentaris:

  1. Totalment d'acord amb tu, de principi a final!

    ResponElimina
  2. m'agraden els bonobos, i està molt bé sentir-se'n. jo si que vaig signar i em fa feliç el resultat de la votació, no tant els motius dels distints vots ni l'espectacle que ens ofereixen, però en aquestes alçades ja hi estem acostumades no?

    Bones vacances :)

    ResponElimina
  3. Molt ben dit tot això. Però el debat identitari també hi és. No cal amargar-se'n, no cal tenir complexes. És veritat, no per tothom però sí per molta gent.

    ResponElimina
  4. M'ha agradat molt la teva reflexió sobre que "la tradició no és un valor en sí mateix. Com tampoc no ho és la modernitat o el progrés".

    Escoltar certs arguments com "Prohibir prohibir" i "la llibertat individual per sobre de tot" en boca de la dreta m'ha remogut l'estòmac! Fins quan la dreta prostituirà la paraula Llibertat?

    I mentrestant la l'esquerra progre i moderna pujant-se a aquest carro de les argumentacions de la dreta cavernícola! Fins quan hem de suportar espectacles denigrants com aquests?

    ResponElimina
  5. El món taurí, m’ha semblat sempre un submón sanguinari i arcaic, hereu de les lluites del circ dels romans. Avui encara hi ha gent que gaudeix amb l’espectacle de la sang, i no nomes els toros (baralles de gossos, de galls, d’homes que s’atonyinen dalt d’un ring). Compateixo la teva reflexió sobre la tradició i bàsicament estic d’acord amb tot el que dius, però ( sempre hi ha un però ) no m’acaba de quadrar l’oportunitat de la mesura. Quan el Legislador “legisla”, ho fa darrera del fet social –rarament s’hi avança- i el fet social, a casa nostra, era que les curses de toros es morien de mort natural, com la boxa. Prohibint en moments de sensibilitat a flor de pell amb la qüestió d’identitats, ens podem trobar que el tret ens surti per la culata i revifem allò que ja era gairebé mort. El PP, l’espanyolisme i tota la caverna tornen a tenir icona per enarborar, i ben segur que encara veurem més “estanqueres” amb el toro de l’anunci de conyac i estèrils debats a flor de pell als mitjans.
    Salut.

    ResponElimina
  6. Isabel, ;)

    Alberich, tens raó en el teu raonament sobre l'oportunitat. De fet a la resta d'Espanya -i aquí també és clar- ja ho estan enarborant...

    Estrip, no m'amago del debat identitari, sinplement no m'interessa.

    Clidice,sentim-nos bonobos.

    Galderich, la reacció de l'esquerra podríem dir... reaccionària? La clau potser ens la dóna l'Alberich, em sembla.

    ResponElimina
  7. No soporto veure el patiment dels pobres toros, com diu Arcaic sembla un espectacle hereu dels circs romans...per favor estem al 2010!!!!!!!!
    Jo també a favor dels bonobos.

    ResponElimina
  8. Els bonobos sempre han estat uns animalets força originals...

    I sí, avui potser en som una mica més!

    *Sànset*

    ResponElimina
  9. Darrerament estem contemplant usos de la paraula "libertat" molt perillosos per part d'aquells que fa quatre dies obertament defensaven posicions anti-democràtiques. No sé com no els hi cau la cara de vergonya.

    ResponElimina
  10. Jo les pel'lícules gore les miro perque sé que tot es mentida i al final possant alló de "No ha estat maltractat cap animal per fer aquesta pel'lícula". El que no puc mirà son les escenes reals, com els braus. Jo vull ser respectuós amb la dreta com, era voltaire? que moriria per defensar la llibertat d'expressió?. Però de vegades els enviaria a la porra a tots perquè ells no em respecten a mi.

    ResponElimina

Related Posts with Thumbnails